xiphioidesのイラスト
Atomを表示

にほんブログ村 花・園芸ブログ エアープランツへ
Broméliák
Domokos Borbála

BroméliákBroméliák裏表紙
Broméliák内容


バーバラ ・ ダッドソン
ある販売者のコメントです。"A seller's comments."
Szerző
Domokos Borbála
Szerkesztő
Ruzsiczky Éva
Fotózta
Örsi Károly
Lektor
Sulyok Mária
Glits Márton
Tóth György
Mezőgazdasági Kiadó Budapest, 1970
Fűzött papírkötés,oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv:
Méret: 20 cm x 11 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.

Broméliák

Fülszöveg A technika fejlődésével egyre több ember hódol valamiféle gyűjtőszenvedélynek - teheti is, van hozzá ideje, pénze. Hogy ki mit gyűjt, embere - s tegyük hozzá: ízlése - válogatja. Annyi azonban bizonyos, hogy egyre többen választják kedvtelésül szabad idejük kitöltésére a növények, köztük a broméliák gyűjtését.
A lakáskultúra fejlődésével a növény otthonunk elengedhetetlen tartozékává válik, különösen városon. A természettől elszakadva, "falak közt" élő embernek egyre inkább igénye, hogy legalább az íróasztala sarkán vagy a könyvespolcon, "valami zöldet" lásson. De mi legyen ez a "zöld": S ha ezt valamelyik barátunk - mondjuk egy névnapi ajándékba hozott bromélia formájában - már eldöntötte, még mindig kérdés: mit tegyünk, hogy meg ne sárguljon, el ne pusztuljon.
Amit az emberek gyűjtenek, amit akár maguknak, akár ajándékba megvesznek, abban "van fantázia", annak a termesztésével érdemes foglalkozni, megéri a fáradságot és a befektetést. De hát hogy kezdjünk hozzá, milyen fajtákat válasszunk termesztésre, milyen feltételeket teremtsünk a számukra, mennyi hőt, fényt, tápanyagot juttassunk nekik, hogyan szaporítsuk, hogyan védjük őket?
Domokos Borbála, aki a broméliáknak nemcsak kedvelője, hanem kiváló szakértője is, a gyűjtőknek és a szakembereknek éppúgy megadja könyvében a kellő útmutatást, mint annak a háziasszonynak, aki modern otthonát olyan növénnyel szeretne - művészien! - dísziteni, amelyik nem kényes, tűri a központi fűtést, s nem kíván túl sok munkát. Tapasztalatait, ismereteit azért adja át, hogy azt az örömet is megoszthassa, amit neki a broméliák szereznek. Ebben az örömben azonban csak akkor lesz részünk, ha növényeinket úgy fogjuk szeretni, ahogy ő szereti az övéit. A bromélianevelésnek is a szeretet az alfája, és az omegája - a szerzőnek ez a legfőbb tanítása.


inserted by FC2 system